بزرگترها ضرب المثلی داشتند که معتقد بودند: هر کس که زیاد ته دیگ دوست دارد و میخورد، حتماً در شب عروسی اش باران می بارد! زیباست.نه؟
ما هنوز از رابطه باران و ته دیگ برنج ایرانی اطلاعی نداریم. اما رابطه یک تهچین خوشمزه، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی یا حتی کته را با آن خوب می دانیم. آیا می توانید این غذاهای خوشمزه را بدون ته دیگ ایرانی تصور کنید؟ در این مقاله طرز تهیه 4 نوع مختلف برنج تحدیق توضیح داده شده است.
تاریخچه جالب ته دیگ
در گذشته، در آشپزخانه پادشاهان، خادمان غذای باقی مانده را پس از خوردن شاه می خوردند. در برخی از روایات در مورد مظفرالدین شاه قاجار آمده است که بر سر ته دیگ بین خادمان دعوا شده است. شاه ماجرا را شنید و دستور داد مقداری از ته دیگ را نزد شاه ببرند. شاه از خوردن ته دیگ لذت برد و آن را به عنوان پیش غذا سفارش داد.
ته دیگ زعفران و تخم مرغ
اگر از طرفداران ته دیگ زعفرانی هستید، در زیر طرز تهیه ته دیگ با زعفران و تخم مرغ را بیان کرده ایم:
مواد لازم ته دیگ ایرانی با زعفران و تخم مرغ:
1 فنجان برنج
1 تخم مرغ
3 قاشق غذاخوری ماست
نمک و روغن به میزان لازم
زعفران دم کرده به میزان لازم
طرز تهیه ته دیگ برنج ایرانی با زعفران و تخم مرغ:
1.برنج خیس شده را آبکش کنید و کنار بگذارید.
2.یک تخم مرغ، مقداری نمک، سه قاشق غذاخوری ماست و مقداری زعفران دم کرده را در ظرفی با هم مخلوط کنید.
3.نیمی از برنج آبکش شده را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
4.یک قابلمه نچسب را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود و کمی روغن بریزید سپس بقیه برنج را داخل قابلمه بریزید و دوباره کمی روغن اضافه کنید.
5. آن را روی حرارت ملایم قرار دهید و به مدت یک ساعت بپزید
6. بعد از پخت، شعله را خاموش کرده، قابلمه را بچرخانید و ته دیگ را در ظرف بگذارید. از وعده غذایی خود لذت ببرید. این ته دیگ نیز مانند ته دیگ ماکارونی خوشمزه است.
ته دیگ برنج با زعفران
مواد لازم ته دیگ ایرانی با زعفران:
½ فنجان روغن
½ فنجان آب سرد
½ قاشق چایخوری زعفران آسیاب شده
برنج به میزان لازم
نمک به میزان لازم
طرز تهیه ته دیگ زعفرانی با برنج:
1.برنج را بشویید و در ظرفی با آب و یک قاشق نمک خیس کنید. سپس برنج را آبکش کنید.
2.حالا زعفران را دم کرده در قابلمه ای آب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به نقطه جوش برسد.
3. برنج را با کمی نمک در قابلمه بریزید و 10 دقیقه صبر کنید تا برنج پخته شود.
4. برای اینکه بفهمید وقت آبکش کردن است یا نه، یک دانه برنج بردارید و از وسط نصف کنید. اگر نیم پز شد آن را آبکش کنید.
5. در قابلمه دیگر ابتدا نصف پیمانه زعفران و نصف پیمانه آب سرد و روغن می ریزیم سپس برنج آبکش شده را داخل قابلمه می ریزیم و در قابلمه را می گذاریم تا روی حرارت ملایم دم بکشد.
6. در حدود 40 دقیقه، ته دیگ خوشمزه آماده است. از غذای اماده شده تان لذت ببرید.
ته دیگ سیب زمینی
مواد لازم ته دیگ سیب زمینی:
½ فنجان روغن
½ قاشق چایخوری زعفران
سیب زمینی به میزان لازم
برنج به میزان لازم
نمک به میزان لازم
طرز تهیه ته دیگ برنج سیب زمینی با زعفران:
- برنج را بشویید، در یک کاسه در آب و یک قاشق نمک خیس کنید. سپس آن را آبکش کنید.
- زعفران را دم کنید (نصف پیمانه زعفران دم کرده نیاز داریم) داخل قابلمه آب ریخته و روی حرارت قرار دهید تا به نقطه جوش برسد.
- برنج را با کمی نمک داخل قابلمه بریزید و 10 دقیقه صبر کنید تا برنج بپزد.
- برای اینکه بفهمید وقت آبکش کردن است یا نه، یک دانه برنج بردارید و از وسط نصف کنید. اگر نیم پز شد آن را آبکش کنید
- سیب زمینی ها را پوست بگیرید و برش بزنید (می توانید رنده کنید یا دایره برش بزنید) در قابلمه نچسب روغن بریزید و زعفران را به سیب زمینی ها اضافه کنید.
- برنج آبکش شده را روی سیب زمینی ها بریزید و بگذارید با حرارت متوسط بپزد. در حدود 40 دقیقه، ته دیگ سیب زمینی آماده است. از غذای اماده شده تان لذت ببرید.
ته دیگ لواش
½ فنجان روغن
نان لواش به میزان لازم
زعفران به میزان لازم
برنج به میزان لازم
نمک به میزان لازم
طرز تهیه ته دیگ ایرانی با نان
1.برنج را حدود یک ساعت در آب نمک خیس کنید سپس آن را آبکش کنید.
2.آب را در قابلمه بریزید تا به نقطه جوش برسد. سپس برنج را با کمی نمک داخل قابلمه بریزید و بگذارید حدود 10 دقیقه بجوشد سپس یک دانه برنج بردارید و از وسط نصف کنید. اگر نیم پز بود آن را آبکش کنید.
3. زعفران را دم کرده و روی نان لواش بریزید و در قابلمه نچسب مقداری روغن بریزید و سپس نان لواش را ته قابلمه قرار دهید.
4. برنج آبکش شده را اضافه کنید و در قابلمه ای با حرارت ملایم قرار دهید. حدود 40 دقیقه دیگر ته دیگ لواش خوشمزه آماده می شود. از غذای اماده شده تان لذت ببرید.
ته دیگ کاهو
مواد لازم ته دیگ کاهو
½ فنجان روغن
کاهو به میزان لازم
برنج به میزان لازم
نمک به میزان لازم
دستور تهیه ته دیگ ایرانی با کاهو
- پس از اضافه کردن کاهو، برنج را به قابلمه خود اضافه کنید.
- کمی روغن اضافه کنید
- پس از آن، برنج را به مدت 40 دقیقه با درب آن بجوشانید. نتیجه ممکن است شما را مبهوت کند.
ته دیگ گوشت و مرغ
مواد لازم ته دیگ گوشت و مرغ
گوشت یا مرغ (به میزان لازم)
½ فنجان روغن
زعفران (به میزان لازم)
روغن زیتون (به میزان لازم)
طرز تهیه ته دیگ گوشت و مرغ
1.قبل از قرار دادن گوشت در ته قابلمه، گوشت مخصوصا مرغ را در روغن زیتون، زعفران و ادویه جات ترش دهید.
2. برنج سریعتر از گوشت پخته می شود، بنابراین روی گوشت قرار می گیرد.
3. بعد از آن، اجازه دهید 45 دقیقه خوب بپزد.ته دیگ لذیذ شما آماده است.
سوالات متداول درباره ته دیگ
· ته دیگ چقدر زمان نیاز دارد تا آماده شود؟
حدود 40 دقیقه طول می کشد تا آماده شود.
· آیا می توانم بدون زعفران ته دیگ ایرانی درست کنم؟
بله بدون زعفران هم می شود اما زعفران به خوش رنگ تر شدن آن کمک می کند.
· تفاوت ته دیگ و ته چین چیست؟
قسمت ترد برنجی که در ته ظرف ایجاد می شود ته دیگ و کل برنج تهچین نام دارد.